Is de door Tesla geïnspireerde bitcoin-goudkoorts het teken van een rationele markt?

9. Februar 2021

Voor Tesla’s bitcoinbewegingen, was het grote geld al aan het inzetten op BTC. Wat zijn de bitcoin fundamenten op de lange termijn? Geoff Morphy van Bitfarms legt het uit.

Cryptocurrencies zijn de nieuwste evolutie van waarde, en bitcoin is dominant. Duizenden jaren van verschuivende voorstellingen van valuta hebben ons tot dit punt geleid via ruilhandel, goud en daarna. En nu, 12 jaar na de start van Crypto Code, groeit het vertrouwen in bitcoin als alternatieve opslagplaats van waarde alleen maar.

Hoe meer mensen het gevoel hebben dat hun activa, met name hun liquide middelen zoals fiatvaluta’s, in waarde afbrokkelen, hoe meer ze op zoek zullen gaan naar alternatieven. We zagen het vertrouwen in bitcoin groeien toen de prijs in januari een all-time high bereikte.

De Bitcoin-prijs bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt met het nieuws dat Tesla bitcoin heeft gekozen als een waardepapier bij uitstek voor de lange termijn en een weloverwogen bedrijfsstrategie, en steeg vandaag opnieuw naar US$47.726 op het moment van publicatie. Het is veelzeggend dat een bedrijf als Tesla – een elektrisch autobedrijf – ervoor zou kiezen om 1,5 miljard dollar in bitcoin te investeren in plaats van in nieuwe productiefaciliteiten.

Maar Tesla’s bitcoin buy-in is eigenlijk de laatste in een reeks van mijlpalen die laten zien dat het vertrouwen in bitcoin groeit, nu meer en meer mensen, instellingen en overheden het erkennen als een betrouwbare alternatieve opslag van waarde.

Consumenten zoeken alternatieven als het op beleggen aankomt

Vandaag de dag worden zowel particulieren als financiële instellingen zeer geavanceerde en technische opties aangeboden die een alternatief bieden voor traditionele valuta en andere beleggingen. Traditionele fiat en beleggingen zijn nu meer dan ooit kwetsbaar voor inflatie en devaluatie.

Bitcoin biedt een alternatief dat verder gaat dan de huidige beperkingen van fiat: in staat zijn je eigen bankier te zijn is een volledige evolutie vanuit de oorsprong van ruilhandel. Bitcoin is niet alleen een alternatief voor beleggen, maar brengt de autonomie terug bij het individu doordat hij zelf kan bepalen hoe en met wie hij transacties wil doen.

Wat geeft de door Tesla aangedreven bitcoin ATH aan voor de toekomst van bitcoin?

Het is heel belangrijk om stil te staan bij het verschil tussen bitcoin’s vorige all-time highs en deze. Zesendertig maanden van rijping en opbouw gingen voorbij sinds bitcoin’s eerste significante ATH in 2017. Maar kort daarna mislukten bijna alle initial coin offerings (ICO’s) en hielden maar weinig bedrijven stand. De enige bedrijven die slaagden, waren degenen die serieus wilden bouwen aan hun bedrijfsmodellen op lange termijn.

Sindsdien is deze ruimte steeds verder geprofessionaliseerd. Op dit moment is de cryptocurrency-industrie te vergelijken met het internet in 1999. Institutionele beleggers beginnen langzaam hun posities in te nemen, en regelgeving is van vitaal belang voor deze omvang en kwaliteit van kapitaal om naar bitcoin te beginnen stromen als een reserve van echte waarde.

2020: een scharnierjaar voor bitcoin

2020 zal de geschiedenis ingaan als een scharnierjaar voor bitcoin. Afgezien van opmerkelijke gebeurtenissen zoals de bitcoin halvering afgelopen mei, begonnen mainstream instellingen zoals PayPal en Square digitale valuta te omarmen en te accepteren als een vorm van betaling.

Met zijn 361 miljoen gebruikers biedt Paypal een enorme kans voor beginnende crypto-gebruikers om bitcoin en andere grote cryptocurrencies te kopen en uit te geven via het platform van Paypal. Maar nog belangrijker is dat Paypal van plan is om bitcoin en cryptocurrency bruikbaar te maken als betaalmethode voor PayPal’s 26 miljoen merchant accounts. Dit is een grote deal voor bitcoin en voor cryptocurrency als industrie.

Het begin van Covid-19 en een wereldwijde pandemie hebben ook de realiteit ontmaskerd van hoe regeringen begrotingstekortproblemen oplossen. Zal het Amerikaanse dollarbiljet vandaag en over een jaar nog dezelfde koopkracht hebben? De verschuiving van institutioneel en bedrijfsgeld – met Tesla als meest recente voorbeeld – dat bitcoin naar steeds hogere ATH’s duwt, geeft aan dat bitcoin hier is om te blijven als een opslagplaats van waarde.

Wat zal er met bitcoin gebeuren in 2021?

Tesla’s geloof in bitcoin – gisteren bekendgemaakt via de SEC-filing van het bedrijf – creëerde een BTC-handelswoede. De markt reageert, maar als je naar het 30-daags voortschrijdend gemiddelde van bitcoin kijkt, zweefden de prijzen al rond de vorige all-time highs.

Zal bitcoin in 2021 de 100.000 dollar bereiken? Het is een mogelijkheid, maar belangrijker dan de prijs is dat steeds meer traditionele financiële instellingen bitcoin zullen erkennen als een betrouwbare, veilige en uitstekende manier om vermogen op te slaan. Wijdverspreide implementatie van anti-witwasmaatregelen (AML) en know-your-customer (KYC) regels en beleid zullen het negatieve stigma verminderen dat is gerelateerd aan cryptocurrencies en hun eerdere associaties met terroristische, criminele of andere illegale activiteiten. Naarmate er nieuwe, betere en veiligere methoden komen om bitcoin aan te schaffen en op te slaan, zal de adoptie door mainstreams en instellingen naar verwachting doorgaan.

Bitcoin begon 2020 rond de 7.000 dollar, met een wereldwijde hash rate van net onder de 100 EH/s. Op het moment van publicatie zijn de bitcoinprijzen nu bijna zeven keer zo hoog, met een hash rate die rond de 159 EH/s schommelt. De fundamentals van Bitcoin blijven sterker worden, en deze trend zal ons tot 2021 en daarna leiden.